Apriltanker

Av og til legger vi ut noen ord til ettertanke på hjemmesiden vår. Denne gangen er det Erik Jonvik og Christoffer Dahl sin tur.

I Kåffa har vi i alltid en samling for våre lag før jul og før påske.

I år var fokuset rettet mot fortellingen om Jesus som vasker disiplenes føtter.

«Da han hadde vasket føttene deres og tatt på seg kappen, tok han plass ved bordet igjen. Så sa han til dem: «Forstår dere hva jeg har gjort for dere? Dere kaller meg mester og herre, og dere gjør det med rette, for jeg er det. Når jeg som er herren og mesteren, har vasket deres føtter, da skylder også dere å vaske hverandres føtter. Jeg har gitt dere et forbilde: Slik jeg har gjort mot dere, skal også dere gjøre. Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Tjeneren er ikke større enn herren sin, og utsendingen er ikke større enn han som har sendt ham.»

I dag vasker mange av oss hendene før vi spiser. På den tiden var det vanlig å vaske føttene før man spiste. Alle gikk nemlig i sandaler i grus og sand, og man var ofte skitten på føttene. Dessuten var ikke maten plassert på et bord med stoler rundt, men på gulvet.
De rike, eller de med makt, vasket ikke føttene sine selv. Det hadde de tjenere til å gjøre for dem.

Jesus hadde 12 disipler, og han var deres leder. De fulgte ham lydig og prøvde å lære mest mulig av han. Og derfor var det Jesus gjorde her helt spesielt. Det var helt utenkelig på den tiden at store ledere gjorde slike tjenester. Det blir som om dere hadde blitt invitert på middag hjemme hos Kong Harald, og han hadde vasket opp og ryddet av bordet mens dere satt og spiste dessert. Eller at A-lagstrenern vår vasker treningstøyet til spillerne mens de koser seg med en varm dusj.

Hvorfor gjorde Jesus dette? Hva ønsket han å si med den handlingen?

Veldig ofte tenker vi på konger og store ledere at de har folk som gjør «drittjobbene» for dem. Og sånn er det veldig ofte i vår verden. Kong Harald måker ikke slottsplassen. Ronaldo setter ikke opp kjegler før treninga eller samler sammen baller etterpå. Det har de tjenere/trenere til.

Men Jesus prøver å vise oss et annet forbilde enn det vi vanligvis ser i verden. Han vil at vi skal tjene andre, og gjøre vårt ytterste for at andre mennesker skal ha det bra.
«Elsk din neste som deg selv. Og gjør mot andre det du vil at de skal gjøre for deg». Dette sier Jesus i andre fortellinger i bibelen, og det er egentlig dette denne historien handler om og.

Jesus utfordrer oss i denne historien til å tenke like mye på andre som oss selv. Hvis vi er med å jobber for at de rundt oss skal ha det bra vil vi få det bedre selv og. Det trenger ikke være så store ting. Ofte kan det være stor kraft i veldig små ting. Hva kan du gjøre for de du har rundt deg?

Ikke tenk for svært om det. Men vit at du har stor makt til å gjøre andres liv bedre/dårligere. Bruk den makten godt!

Påskehilsen, Erik og Chris

SAMMEN FOR EN REN IDRETT

Gi din støtte!

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift