Desembertanker

Hver måned legger vi ut en andakt på hjemmesiden til Kåffa. Denne gangen er det Knut-Helge Fjeldstad sin tur.

JULAS EVIGE «TO DO»- LISTE

Jeg snubla omkring i svarteste natten
Da tente du stjernen med lys ifra deg
Jeg følte meg ensom og tom og forlatt
Da du viste du tenkte på meg.

Vi snubler alle sammen. På noen syns det bare litt mer. Vi kriger mot å være både supermann, verdens beste student, tidenes fotballtrener, supermamma. Det nytter ikke lenger å bare ha lua som julenisse, du må ha full drakt og slede også. Jeg tror jula må bli en tid for det enkle igjen. Eller mer konkret: Det menneskelige.

Jeg skal gi deg noe konkret: Verden fryser. Naboen din fryser. Og oppi alle gjøremål hører du i tillegg Jesu ord hviskende i øret: «Det dere gjorde mot en av disse mine minste, gjorde dere mot meg». For en påminnelse! Men, noe godt, noe sant, noe ekte, kveles av alt MÅ-jaget. På et blunk eksploderer hele tankerekka. Det blir for svært. For mye. Det virker lettere å ikke forholde oss til naboen i det hele tatt.

Jeg griner mye, men det er alltid noen ting jeg griner ekstra mye av. Å se en far sitte på en benk med sønnen sin etter barnehagen og prate om biler = grining. Å se en ung jente reise seg for en eldre mann på trikken = grining. Å høre juleevangeliet år etter år om en Gud som tar plass i en stusselig stall, i en stusselig krybbe = grining. Det slår meg like mye hver gang: Hvorfor gjør jeg alt så svært? Hvorfor koser jeg meg ikke mer med det enkle? Hvorfor tenker jeg på å gi bort den diggeste senga når Gud minner meg på at det holder med krybba? For fokuset er ikke på krybba, men personen oppi.

Jeg hutra og frøs da du gav meg din varme
Du så vel at jorda var naken og kald
Du lengtet til meg, og du sendte meg barnet
Og viste meg vei til en stall.

 Jeg sloss og jeg led, gjorde alt for å vinne
Da hørte jeg englene synge om fred
Legg våpnene ned, det er jul du må finne
En fred inni hjertet et sted.

Du har muligheten, akkurat nå, til å gjøre jorda litt mindre naken og kald. Noe konkret. Noe som gleder. Sender du GLEDE til 24 90 veit du at du nettopp har gitt to middager til noen som gruer seg til jula. Eller du kan slutte å bygge opp det evige MÅ-jaget, legge våpnene ned, glede deg selv med at du ikke er supermann, senke skuldra, finne småting som kan glede deg eller andre i hverdagen. I jula. I alt stresset er det lett å drømme om at jula bare må gli forbi, men la oss kjempe for at det kan bli en «december to remember». Ganske vakkert og ganske enkelt så kan du gjøre som Gud: Bli menneske!

Himmel på jord En nåde så stor, Jeg ække aleine her jeg bor!

Knut-Helge Fjeldstad

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift